Depolanan ürünler ya da taşınan yüklerin paketlenmesi ve yüklenmesi sürecinde, sabitlenmesi adına kullanılan şerit çemberler ürünleri sararak, bu süreçte zarar görmesini engelliyor. Çemberleme işlemi, polyester ya da çelik gibi farklı malzemelerden üretilmiş çemberler ile, yükleri ideal ölçüde sarma ve germeyi sağlıyor. Peki çemberleme nasıl uygulanır? teknopaksatis.com’dan Yönetici Murat Özkan çemberleme işlemine dair bilinmesi gerekenleri anlattı.
Çemberleme nedir?
Teknopak Satış’dan Özkan, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
Lojistik ve nakliye, depolama gibi süreçlerde çemberler geniş bir kullanım alanına sahip. Malzemelerin sabitlenmesi, depolama ya da nakliye için hazır hale getirilmesi konusunda çemberleme en önemli uygulamalardan biri. Yüklerin paletlerle taşınmaya hazırlanması ve sonrasında vagonlarda ya da kamyonlarda taşınması için kullanılan çemberleme, transfer esnasındaki fire riskini minimize eder. Ürünün yükleme ve taşınma esnasında korunması oldukça önemli, zira bu süreçlerde ciddi bir kayıp yaşanıyor. Hem kullanılan alanda tasarruf etmeye yarayan hem de yükü, çalışanları koruyan bir işlem olan çemberlemede, birçok farklı avantaj sunuyor.
Çember çeşitlerinde neler öne çıkıyor?
Çember çeşitleri, farklı sektörlere, ihtiyaçlara uygun olacak şekilde geniş alternatifler içeriyor. Piyasada en çok kullanılan çember ürünleri içinde plastik çember yer alıyor. Polyester ya da pet çember olarak da bilinen plastik çemberler dışında, çelik çemberler de ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, kullanılacak ürün grubuna göre de farklı çemberler tercih edilebilir. Örnek olarak, gıda sektöründe naylon çemberler tercih edilebiliyor. Çemberleme işleminde, çember türünün sağlam olması kadar uygun maliyetli olması da işletmeler açısından önemli. Depolama, nakliye gibi süreçlerde kullanılan çemberlerde bu nedenle her firma farklı bir seçim yapabiliyor.
Palet çemberleme nasıl yapılır?
Ürünlerin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için yapılan çemberleme işleminde, ilk olarak çember türü seçilmeli. Ürünlerin gereksinimlerine göre kompozit lifli çember gibi mukavemet gücü yüksek alternatifler tercih edilebilir. Her çemberde, türe ek olarak kalınlık seviyesi ve diğer detaylar, çemberin mukavemeti konusunda fikir verir. Ürünlerin hacmi, ağırlığı ve türü bu konuda önemlidir. Çember belirlendikten sonra, çemberleme makinesi ile malzemenin etrafında uygulama yapılabilir.
Akülü şarjlı çemberleme makinesi, yarı otomatik çemberleme makinesi ya da havalı pnömatik palet çember makinesi ile, çemberleme dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İşlemin ardından kontrolde bulunmak da önemli. Çemberleme kusurlu yapıldıysa, bu çeşitli riskler doğurabilir. Çemberlerde, gerginlik seviyesi makineler yardımı ile ayarlanabiliyor. Her malzemede, ideal gerginlik seviyesi belirlenebilir ve bu gerginliğe gelindiğinde kesme ve diğer işlemler yapılabilir. Gerginliğin düşük olması malzemeyi yeterince sağlam tutmazken, çok yüksek olması ise kopma riskini ortaya çıkarabilir. Çemberleme takımları tekli olarak kullanılabilirken çemberlemede en iyi sonucu almak için şerit makinesi yardımcıları da işe yarayabilir. Paketleme, lojistik ve ambalaj gibi sektörlerde çemberleme konusunda en iyi ekipmanlar tercih edilmeli ve riskler en aza indirilmeli.