Fidan Yetiştiriciliğinin 5 Güzel Yanı

Günümüzde giderek yaygınlaşan bitki ve fidan yetiştiriciliği birçok kişi tarafından tercih edilen bir aktivite olmaya başlamıştır. Son dönemde pandemi dolayısıyla birçok kişi doğaya yönelmiş ve bu süreç içerisinde bitki yetiştiriciliğine başlamıştır. İklim krizi sebebiyle fidan yetiştirilmesi çok önemlidir. Fidan ekimi aktif olan alanlarda çeşitli olumlu değişimler görülmüştür. Bu değişimlerin hem kişilere hem de çevreye olan olumlu etkileri sayesinde fidan yetiştiriciliğinde artış başlamıştır. Fidan yetiştiriciliğinin faydalı yanlarını fidandiyarim.com’un kurucusu olan Selin Bingöl ayrıntılı bir şekilde açıkladı. 

Ekosisteme Katkıda Bulunması

Fidan ekiminin uzun vadede ekosisteme olan faydalarından dolayı doğayı yenilemek amacıyla tercih edilir. Ekilen ağaçların diğer canlılara yuva olması, havayı temizlemesi ve yumuşatması gibi yararları vardır. Fidan ekilen yerlerde toprak kayması ve çığ riskinin de azaldığı bilinmektedir. Bu sebeple bu bölgelere ağaçlandırma yapılması oldukça önemlidir. Böylelikle olası afetlerin önüne geçilmesinde önlem alınmış olur. 

İnsanları Bir Araya Getirmesi

Toplu ağaç dikimi yapan insanlar tanımadığı ve aynı amaç için orada bulunduğu birçok farklı insanla tanışma ve sosyalleşme fırsatı bulur. Bu insanlar hem bu faaliyet etrafında çevreye hem de kendi hayatlarına katkıda bulunurlar. Ağaçların insanları sakinleştirdiği ve mutlu ettiği birçok araştırmada görülmüştür. Bu sebeple kişilerin ruh sağlığını düzenleyici ve iyileştirici gücü vardır. 

İyileştirici Gücü Olması

Fidan yetiştirmenin ve toprakla uğraşmanın terapatik bir yanı vardır. Bu birçok çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Toprakla uğraşan kişilerin ruh sağlığında ve hayat kalitesinde iyileşme görülmüştür. Evlerinden ağaç gören kişilerin görmeyenlere oranla daha az hastalandıkları araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Fidan yetiştiren kişiler zaman içerisinde büyüyüp gelişen ağaçlarını gördüğünde emeklerinin karşılığını da görmüş olur. Bu sebeple fidan ve bitki yetiştiriciliği oldukça yararlı bir uğraştır. 

Her Açıdan Sürdürülebilir ve Ekonomiktir

Düzenli ve planlı fidan ekiminin iklim krizinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bunun sebepleri sadece  havayı temizlemesi, gölgelik alan oluşturması ve iklim geçişlerini düzenlemesi değildir. Bu önemli yararlarının yanı sıra ağaçlandırma olan alanlardaki sıcaklık derecelerinin 2-4 derece arasında düştüğü kanıtlanmıştır. Bu sebeple sıcak aylardaki klima kullanımı aza indirir ve elektrik kullanımını azaltır. Bu elektriğin sağlanmasındaki elektrik santrallerinden dışarı çıkan karbondioksit salınımı da böylelikle azalmış ve sera gazı etkisinin de önüne geçilmiş olunur.

Çevreye ve yaşama olan katkıları dışında ürün vermesiyle de oldukça önemli bir role sahiptir ağaçlar. Meyve ağaçları ağaç başına ortalama 200-300 meyve verir. Bu da küçük bir yerleşim alanının meyve ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır. Elma fidanı ve armut fidanı en çok tercih edilen ve kolay yetiştirilen fidanlar arasındadır.  Artan ve çürüyen meyveler ise gübre olarak toprağı besler ve böylelikle hiçbir ürün israf edilmemiş olur. 

Çevreyi Yaşanabilir Kılar

Ağaç dikiminin olduğu alanlarda (mahalle, park ve bahçeler) iklimlerin daha fazla hissedildiği ve mevsim geçişlerinin daha düzenli olduğu görülmektedir. Bunun yanında ağaçlar çocukları güneşin zararlı ışınlarından korur ve gölgelenme alanı sağlar. Ağaçlandırmanın az olduğu ve tam bir yeşillik görmeyen bölgelerde şiddetin yeşil olan bölgelere göre daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Ağaçlık ve yeşillik alanlar insanların korku seviyelerinin azalmasında önemli rol oynar. Ağaçlar çocuklar için oyun alanı oluşturur. Yetişkinler için ise dinlenme ve rahatlama alanları sağlar.