Manifesto Nasıl Yazılır?
İçeriktekiler
Manifesto, bir kişi, hükümet veya kuruluşun niyetlerini, motivasyonlarını ve görüşlerini ana hatlarıyla belirttiği bir belgedir. Manifesto nasıl yazılır birçok kişi merak etmektedir. Bu metinler “Neye inanıyorum?” sorusunun cevabıdır. Örneğin bağımsızlık bildirgeleri bir manifesto örneğidir. Sanatsal manifestolar, felsefi manifestolar, kurumsal manifestolar, kişisel manifestolar ve politik manifestolar gibi birçok manifesto vardır. Dini bir manifesto olarak “inanç” en iyi örnektir. Manifesto kelimesi Latince’den gelmekte olup, çok net ve göze çarpan bir şey anlamındadır. Bir manifestoun uzunluğu ve içeriği değişkenlik gösterir. Bir manifesto yazarken, tüm bunları akılda tutmalısınız.
Hemen sayfayı aşağı kaydırarak manifesto nasıl yazılır resimli anlatım olarak adım adım öğrenin!
[YÖNTEM-1] Manifesto Yazmak İçin Hazırlanın
-
Anlamlı bir soruyla başlayın.
Bu ilham verici fikirler oluşturmak için izlenecek bir yol. Bu anlamlı sorular size odaklanabilir. Birden fazla soru sormak veya belirli bir soruyu çevreleyen konulara odaklanmak isteyebilirsiniz. Anlamlı soruların bazı örnekleri şunlardır:
- Mirasınızın (bireysel, grup veya organizasyon olarak) ne olmasını istiyorsunuz?
- Yaşam, amacınıza ve anlamınıza neler katıyor?
- Hangi tür eylemler değerlerinizle uyumludur?
- Dünyada nasıl görünmek istersiniz?
- Hayatınızda ne yapmak istiyorsun?
- Bu başarılara ulaşmak için ne yapmak istiyorsun?
…
-
Hedef kitlenizi düşünün.
Manifestoyu kime yazdığınızı bilin. Hazırlayacağınız manifesto, iş alanında, genel kamuoyu veya müşterileriniz tarafından okunacak mı? Bu olay dili nasıl kullandığınızı değiştirebilir. Eğer okuyucu grubunuz akademisyenlerse, bir teolojik manifesto çok fazla akademik terminolojiye sahip olabilir, ancak daha geniş bir kitleye yönlendirilirse çok sade bir konuşma kullanabilir.
…
-
Fikirlerinizi beyin fırtınası yapın.
İlk başladığınızda, tam olarak ne söyleyeceğinizi bilmeniz gerektiğini düşünmeyin. Fikirlerinizi küçük beyin fırtınası oturumlarında yazın. Fikirlerinizi özgürce ortaya koyun ve eleştirilmesine izin verin. Eleştiri sonucunda yeni fikirler aklınızda oluşacaktır.
- Düşünce ağları birçok farklı fikri birbirine bağlamanıza yardımcı olabilir. Mümkün olduğu kadar çok sayıda bağlantı kurduğunuzdan emin olun. Bu ayrıca bir anahat oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
- Listeler, hızlı bir şekilde birçok fikir elde etmenin harika bir yoludur. Manifestounuzun her bölümü için bir liste hazırlayın ve bunları uygun şekilde adlandırın.
…
-
Araştırın.
Konunuzu araştırmak fikirlerinizi güçlendirecektir. Ayrıca, başka bir modelin size sunabileceği benzer bir şey yazıp yazmadığını görmek için diğer manifestoları inceleyin.
- Görüşlerinizin muhaliflerini çevrimiçi ortamda okuyarak argümanlarınızı güçlendirin. Zamanınız ve paranız varsa bir ders alın.
- Konunuzu çevreleyen kuram hakkında bilgi edinin. Kitapçıya gidin ya da benzer yazarları bulmanıza yardımcı olması için bir kütüphaneye gidin.
…
-
Örnek bir taslak yazın.
Aklınızda yeteri kadar fikir oluştuğunda bir özet hazırlayın. Manifesto özeti ile fikirlerinizi daha rahat şekilde görebileceksiniz. Şimdi oluşturduğunuz fikirleri mantıklı bir sıraya koyun. Manifestoya bir giriş ve sonuç bölümü eklemeyi unutmayın. Giriş ve sonuç alanlarında tam cümleler kurmayın bu alanlar sadece yazının akışını anlatmaya çalıştığınız alanlardır.
- Büyük bölümleri numaralandırmak için Romen rakamları kullanın.
- Büyük bölümlerle ilgili ayrıntıları listelemek için büyük harf kullanın.
- Ana bölümlerinizin ayrıntıları ile ilgili ayrıntıları veya örnekleri vermek için rakamları (1,2,3) kullanın.
[YÖNTEM-2] Manifestoyu Yazın
-
Kendinizi ve amaçlarınızı tanımlayın.
Kişisel inançlarınızı, dünya görüşünüzü ve manifestolarınızı doğrudan bildiren deneyimlerinizi içerebilir. Kendinizi tanıtarak, okuyucularınızın hayat kursunuzun daha iyi bir hissi oluşacaktır.
- Fikirlerinizle ilgili yaşam ayrıntılarını paylaştığınızdan emin olun.
- Okurların sizi bir otorite olarak görmelerine yardımcı olan önemli deneyimleri iş, okul veya yaşamla ilişkilendirin.
- Sanattaki derecenizden bahsetmek, bir devlet manifestosunda da yararlı olabilir.
…
-
Giriş yazısında ilkelerinizi açıklayın.
Okuyucularınıza, okumaya başlamadan önce hangi idealleri okuyacakları hakkında biraz bilgi verin. Her şeyi burada söylemeyin, kısa bir bilgi verin. Böylece okuyucularınız manifestolarınızın içeriğini merak edebilir. Manifestolarınızın ana noktalarını belirtmek için kendinize en az bir cümle verin.
- Kurallarınızı listelemek için madde işaretlerini kullanabilirsiniz.
- Açıklığa ihtiyacınız varsa bir cümle açıklama ile bir ön hazırlık ekleyin.
…
-
Bir eylem planı yapın.
Sadece fikirlerinizden oluşturmayın. Aynı zamanda bir yol gösterici olun. Manifestonuz bir devrim niteliğinde olsun.
- Manifestoyu canlı tutmak için fiilleri kullanın. Pasif fiil kullanmaktan kaçının.
- Detay kelimeleri kullanın: “şey, vb.” kelime kullanmayın (Siyasal sistemimizdeki bir şey beni rahatsız ediyor) gibi.
- Güncel bir sorunu ele alarak metnin ideolojisini yeniden tasarlayın.
…
-
Fikirlerinizi bireysel olarak ele alın.
Kısa bir manifesto için bile, ana bölümlerin her birine bir bölüm ayırdığınızdan emin olun. Bu, manifestoyu okuyuculara daha somut hale getirecektir. Ayrıca, okuyucularınızın sahip olabileceği her türlü soruyu ele aldığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
- Her bir paragrafa kendi paragrafını verin.
- Daha uzun bölümler için bir alt başlık kullanın.
…
-
Özlü anlatım uygulayın.
İyi yazılmış bir manifesto olayları net bir şekilde ele alır. Manifestonun odak noktasında netlik yatar. Anlamı ve amacı açık değildir. Yani özeti okuyan kişiler olayı tam olarak anlamamalıdır.
…
-
Manifesto nasıl yazılır sorusunun sonucuna vardığınızdan emin olun!
Okuyucularınızın manifestoyu okuduklarında ana düşünceyi anladıklarından emin olun. Manifesto nasıl yazılır sorusunda sonuç alanı, okuyucularınıza kapanış düşüncesini kazandıracaktır.
[ÖRNEK] Manifesto Örneği
İlginizi Çekebilir >> Bankacı Nasıl Olunur?
Yorum Yap ·