Motor becerisi, kişinin zihni ile bedenini uyum içerisinde hareket ettirerek eklemlerini, ellerini, parmaklarını ve kaslarını başarılı bir şekilde kullanabilmesidir. Motor becerileri ise ince ve kaba olmak üzere ikiye ayrılır. Çocuklarda ise bu motor becerilerini destekleyici aktiviteler oldukça önemli. oyunterapimarket.com’dan Gülşah Altıntaş ise oyuncaklar ile bu becerilerin nasıl desteklenebileceğinden söz etti.
Kaba motor becerilerine katkı sağlayan oyuncaklar
“Kaba motor becerilerini destekleyecek doğru oyuncağı seçebilmek için öncelikle kaba motor becerisi nedir, anlayabilmek gereklidir.” diyen Altıntaş, kaba motor becerilerini örneklerle açıkladı. Emeklemek, yürümek, dengede durmak gibi büyük kas grupları kullanılarak gerçekleştirilen eylemler kaba motor becerileri olarak nitelendirilir.
Bu kaba motor becerilerini destekleyici oyuncaklar ise ayrı olarak üretilir. Bu beceriyi destekleyecek oyuncaklara ise birçok örnek bulunur. Oyuncakların yanı sıra kaba motor becerisini destekleyebilecek aktiviteler de mevcut.
Örneğin yakar top, körebe, saklambaç gibi oyunlar bu kaba motor becerilerini destekler. Oyunlara örnek olarak ise en başta denge oyuncakları verilebilir. Aynı zamanda oyuncaklar yaş grubuna göre de sınıflandırılır.
0 ila 2 yaş grubu için alet setleri, denge sağlayıcı ya da yerleştirmeli oyunlar özellikle kavrama becerisinin gelişmesi için uygun. Yaşça daha büyük yaşlı çocuklar için ise twister, jimnastik, dans grupları gibi oyunlar bu becerilerini geliştirecek. Yeni yürümeye ya da emeklemeye başlayan bir çocuk için ise yürüteç, motor becerisini geliştiren oyuncaklardan biri.
İnce motor becerilerine katkı sağlayan oyuncaklar
İnce motor becerilerini daha iyi anlayabilmek için birkaç örnek vermekte fayda var çünkü bu sayede ince motor becerilerini destekleyen oyuncaklar tercih edilebilir. İnce motor becerilerine örnekler ise şöyle verilebilir; dişlerini fırçalamak, çatal/bıçak/kaşık tutmak, boyama yapmak, müzik aleti çalmak gibi örnekler verilebilir.
İnce motor becerilerini destekleyen birçok oyuncak ve aktivite de bulunmaktadır. Piyano, keman ve giti gibi müzik aletlerinden birini çalmak ince motor becerilerini destekler.
Oyun hamuru ve legolar bu motor becerisini destekleyen en bilindik oyuncaklardır. Tabii her geçen zaman ile beraber bu oyuncak çeşitleri de artar. Her yaş grubuna uygun çeşitleri bulunan puzzlelar da ince motor gelişimi arttıran puzzlle modelleri de var.
Daha ileri çocuk yaş grupları için zeka küpü gibi oyuncaklar da ince motor becerilerini geliştirir. Birleştirilmeli oyuncaklar, hafıza oyunları, statejik oyunlar, dizmeli oyunlar, zeka oyunları ya da boyamalı oyunlar ve oyuncakların ince motor gelişimine büyük bir katkısı vardır. Bu sayede çocuk gelecek daha analitik zekalı, sosyal, konsantrasyonu daha yüksek ve hafızası daha güçlü olabilir. Bu sebeple ince motor oyuncakları ile küçük yaş gruplarından itibaren bir çocuğun gelişimine eşlik etmek gerekli. Bu oyuncaklar ve aktiviteler çocukların geleceğine yatırım niteliğindedir.