İçeriktekiler
Hangi DSLR fotoğraf makinesini satın alacağınızı düşündüğünüzde, fotoğraf makinenizin ihtiyaçlarını, istenen özellikleri ve olası aksesuarları dikkate almalısınız. DSLR fotoğraf makinesi seçimi yaparken, sensörün boyutu, megapiksel, video modu ve çekim modları gibi kamera özelliklerini temel alabilirsiniz. Profesyonel bir spor fotoğrafçısı ya da yeni doğan bebeğinin gelişimini saklamak isteyen bir anne olun, bir DSLR fotoğraf makinesi nesillerle paylaşmak için güzel ve özel anlar yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Hemen sayfayı aşağı kaydırarak DSLR fotoğraf makinesi seçimi nasıl yapılır resimli anlatım olarak adım adım öğrenin!
[YÖNTEM-1] İhtiyaçlarınızı Hesaplayın
-
Yeni başlayan biriyseniz, giriş seviyesi, amatör bir DSLR fotoğraf makinesi düşünün.
Amatör makineler öğrenmek en kolay ve en uygun fiyatlı olanlardır. Çok fazla fotoğraf deneyimine sahip değilseniz ve hayatınızı kaydetmek, aile anılarınızı yakalamak veya tatilinizi kaydetmek için bir makine arıyorsanız, amatör bir fotoğraf makinesi seçimi yapın.
- Amatör DSLR fotoğraf makinesi örnekleri olarak şunları seçebilirsiniz: Canon EOS 1200D, Nikon D3200 / D5300, Sony Alpha A3000.
…
-
Fotoğraf deneyiminiz varsa yarı profesyonel bir makine düşünün.
Eğer orta seviyede bir fotoğrafçılık deneyimine sahipseniz, temel amatör makineler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz, ancak becerilerinizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, yarı profesyonel bir DSLR fotoğraf makinesi seçin. Yarı profesyonel makineler daha karmaşık özellikler, daha çok yönlülük ve daha iyi bir yapıya sahiptir.
- Yarı profesyonel DSLR fotoğraf makinesi örnekleri olarak şunları seçebilirsiniz: Canon EOS 60D, Nikon D7100 / D300s, Sony Alpha A77.
…
-
Gelişmiş fotoğrafçılık çalışmaları yapmak istiyorsanız profesyonel bir fotoğraf makinesi satın alın.
Profesyonel fotoğrafçılığı öğrenmek veya yarı profesyonel makinenizi yükseltmek istiyorsanız profesyonel bir DSLR fotoğraf makinesi seçin. Profesyonel makineler en gelişmiş sensör teknolojisine, odak sistemine, yapıya ve hıza sahiptirler.
- Profesyonel DSLR fotoğraf makinesi örnekleri olarak şunları seçebilirsiniz: Canon EOS 5D Mark III / EOS 1D X, Nikon D800 / D4, Sony Alpha A99.
…
-
Fotoğraf makineniz için bir bütçe belirleyin.
İyi bir DSLR, 1500₺ ila 3500₺ veya daha fazla bir fiyata size mal olabilir. Bu yüzden harcamak istediğiniz fiyata bir sınır getirin. Bütçenize bağlı kalarak odağınızı daraltmak, fiyat aralığındaki bir kamerayı seçmenize yardımcı olur.
- Amatör DSLR’ler, objektifte dahil olmak üzere komple bir makine kiti yaklaşık 1500 ile 2000 TL civarındadır.
- Yarı profesyonel makine sadece body olarak yaklaşık 3500 ila 4500 TL arasındadır.
- Profesyonel DSLR makinesi sadece body olarak yaklaşık 9500 ila 10,000 TL arasındadır.
- Ayrıca hafıza kartları, piller ve objektifler gibi diğer kamera gereksinimlerinin maliyetini de göz önünde bulundurun. Bu masraflar, büyüklük ve türüne göre değişir. Tipik olarak, hafıza kartları yaklaşık 100 TL, pil maliyeti 100 ile 150TL arasında ve lensler 500 ile 5000 TL arasında değişiyor.
…
-
Kişisel tercihinize göre DSLR markaları arasında karar verin.
Çoğunlukla tüm DSLR fotoğraf makineleri ya Canon ya da Nikon tarafından satılıyor. Diğer markalar olarak Sony, Olympus ve Pentax daha çok bilinen markalardır. Bu markaların hepsi mükemmel DSLR seçeneklerine sahiptir ve seçim, esas olarak kişisel tercihe iner. Kamera özellikleri, görünümü ve boyutu gibi, makinenin sizin için en önemli alanlarda güçlü olduğu en iyi modelini seçin.
[YÖNTEM-2] Makine Özelliklerine Karar Verin
-
Bütçenizdeki en büyük sensör boyutuna sahip bir makine arayın.
Makinenin sensörü, fotoğraflarınızın netliğini belirlemenize yardımcı olur. Her makinede, görüntüyü vizörden kaydeden ve hafıza kartına gönderen bir görüntü sensörü vardır. Sensör boyutu ne kadar büyük olursa, resimleriniz o kadar net olur. “Full frame” veya 36mm x 24mm en büyük sensör boyutudur. Tam boyut, kameranın modeline bağlıdır, ancak her zaman mümkün olan en büyük sensör boyutuna sahip olmalısınız.
- Çoğu amatör ve yarı profesyonel makineler, yaklaşık 22mm x 16mm’lik bir sensör boyutuna sahiptir.
…
-
Makinenizin en az 10-15 megapiksel olduğundan emin olun.
Megapikseller, görüntüyü oluşturmak için sensörün aldığı toplam ışık noktalarıdır. Megapiksel, görüntü kalitesinden ziyade görüntünüzü etkiler. Daha fazla megapiksel, görüntüyü büyütmek ve netliği kaybetmemek için daha fazla potansiyel anlamına gelir. Neredeyse tüm yeni DSLR fotoğraf makineleri en az 10-15 megapiksel ile geliyor ve bu çoğu fotoğrafçılık seçenekleri için yeterli.
- Lensler ve sensör kalitesi, görüntüyü megapikselden çok daha fazla etkiler.
- Profesyonel fotoğrafçılık yapıyorsanız, görüntülerinizi büyük kitlelere ulaştırmak için ekstra potansiyel için 20 veya daha fazla megapiksel içeren bir kamera kullanın.
…
-
Video çekimi için bir fotoğraf makinesi almayı planlıyorsanız, yüksek tanımlı özellikleri seçin.
Video çekmek için fotoğraf makinesi kullanmayı planlıyorsanız, video özelliklerinin yüksek çözünürlükte olup olmadığına bakın. Bir çok amatör makine 1080p ile tam yüksek çözünürlükte kayıt yapabilir. Diğerleri HD olmayan ve 720p’de kayıt yapmaktadır.
- Ayrıca farklı kayıt kare hızlarına bakın. Daha yüksek oranlar hareketi düzeltmeye yardımcı olur.
…
-
Çeşitli modları olan bir makine arayın.
Tüm DSLR fotoğraf makineleri “otomatik” veya “manuel” modda çekim yaparlar ve genellikle portre, manzara, gece, iç mekan, panorama ve spor gibi farklı kamera modlarıyla gelirler. Fotoğraf makinesinin çekim modlarını gözden geçirin ve fotoğraf gereksinimleriniz için hangisinin size en uygun seçeneği sunacağını seçin.
- Gelişmiş fotoğrafçılık çalışması yapmak istemiyorsanız, “otomatik” çekim modu gayet iyi çalışmalıdır. Bu, portre, manzara ve panorama gibi farklı kamera modlarına erişebileceğiniz yerdir.
- Fotoğraf ayarlarınızda daha fazla pratik yapmak isterseniz, diyafram ve deklanşör hızı gibi kamera özelliklerini ayarlamak için “manuel” modunu kullanabileceğiniz bir kamera arayın.
…
-
Fotoğraf düzenleme yazılımınız yoksa dahili düzenleme özelliklerine sahip bir makine seçin.
Birçok amatör makine, resimlerinizi anında değiştirmek için hızlı düzenleme özelliklerini içerir. Örneğin, filtreler uygulayabilir, ayarlamalar yapabilir veya pozlamayı değiştirebilirsiniz. Fotoğraf düzenleme yazılımı bu değişiklikleri çok daha kolay hale getirir, ancak bu düzenleme özelliklerini kullanmak genellikle bu pahalı programlara olan güveninizi azaltır.
…
-
Vücudunuzla bütünleşen bir makine bulmak için almadan önce elinizde makineye bakın.
Fotoğraf makinesinin gövdesinin, boyutunun ve genel görünümün kalitesini not edin. Makine elinize iyi oturuyor mu? Makine çok ağır mı? Fotoğraf makinesinin görüş ekranı için dokunmatik ekranın olmasını ister misiniz? Bu daha kişisel bir tercihtir, ancak kamerayı seçmek ve incelemek, seveceğiniz ve sıkça kullanacağınız bir makine satın almanızı sağlamaya yardımcı olur.
[YÖNTEM-3] Makine Aksesuarlarını Edinin
-
Fotoğraf makinenize takacağınız lens tipini belirleyin.
Yakınlaştırma seçeneğini sunmayan sabit lenslerin aksine, aynı mercekle yakınlaştırabileceğiniz veya uzaklaştırabileceğiniz bir merceğe bakın. Bazı mağazalar, makineniz için objektifler ve diğer öğeleri içeren kamera “kitleri” sunar. Çoğu kit içerisinde 18-55 mm aralığında lensler vardır. Fotoğraflarınızın kalitesi ve keskinliği için objektifler çok önemlidir.
- Manzara yaklaşık 18mm geniş açı ile çekilir.
- Portreler yaklaşık 55 mm’lik normal bir açıyla çekilir.
- Doğa, vahşi yaşam veya spor yapmayı planlıyorsanız, yaklaşık 70-200mm aralığında telefoto zoomlu bir lens arayın.
- Lensler yaklaşık 500 ila 10.000 TL arasındadır.
…
-
Bir harici flaş almayı düşünün.
Birçok DSLR fotoğraf makinesi basit bir açılır flaşla gelirken, bu flaş türü fotoğraflarınızın parlaklığını tutarsız hale getirebilir. Bunun için fotoğraf makinenizin üstüne monte ettiğiniz bir harici flaş almayı düşünün. Harici flaşlar daha güçlü ve daha uzak mesafelerde çekim yapmanıza olanak tanır.
- Flaşlar, marka ve kaliteye göre yaklaşık 500 ila 1000 TL arasında bir fiyat seçeneğine sahiptir.
…
-
DSLR fotoğraf makinenizi korumak ve saklamak için bir çanta satın alın.
Fotoğraf makinesi pahalı bir cihazdır ve korunmayı hak eder. Fotoğraf makinesi çantaları genellikle marka, malzeme ve büyüklüğe bağlı olarak 100 ile 250 TL arasında değişir ve bu büyük bir masraf değildir.
…
-
Yedek bir batarya edinin.
Makineniz bir batarya ile gelir, ancak yedek olarak ikinci bir bataryaya sahip olmanız yararlı olur. Onlar seyahat ederken özellikle yararlıdır. Piller, kamera tipine göre 100 ile 150 TL arasında bir fiyata sahiptir.
…
-
Fotoğraf netliğini arttırmak için bir tripod alın.
DSRL fotoğraf makinesi seçimi için tripod önemli bir ekipmandır. Tripod, makinenizi stabilize etmek için kullanılan 3 ayaklı bir standdır. Tripodlar faydalıdır çünkü görüntü bulanıklığını azaltmaya yardımcı olurlar. Zayıf odaklanma potansiyelini azaltır ve potansiyel kamera hareketlerini azaltırlar. Tripodlar DSLR’nizin altına vidalanarak, eller serbestken fotoğraf çekmenize yarar.
- Tripodlar ortalama 150 ile 250 TL arasındadır.
- Monopodlar veya masa sehpaları da kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir >> Selanik Örgü Nasıl Yapılır?