Hareketli Araba Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
İçeriktekiler
Hareketli bir nesneni fotoğrafını çekmek için birkaç ufak teknik ayrıntı kullanmalısınız. Fotoğraf makinenizi hareket eden nesneye (bu bir araba, motosiklet ve doğa hayvanı olabilir) eşit orantıda ve hızda hareket ettirerek güzel bir çekim yakalayabilirsin. Birçok fotoğrafçı hareket eden nesne fotoğrafı çekmeyi tam olarak yapamıyor ve şu soruları soruyor; hareket eden fotoğraf nasıl çekilir, hareketli araba fotoğrafı nasıl çekilir vb. bizde nasıList ekibi olarak bu soruların cevabını sizin için derledik.
Hemen sayfayı aşağı kaydırarak hareketli araba fotoğrafı nasıl çekilir resimli anlatım olarak adım adım öğrenin!
[YÖNTEM-1] Hareketli Araba Fotoğrafı Çekme Adımları
-
Giriş
Eğer fotoğraf makinenizle hareketli bir nesne fotoğraflayacaksan, deneysel bir tutumla yaklaşmalısın. Bu çok eğlenceli olabilir ama aynı zamanda oldukça sinir bozucu olabilir. Hızlı hareket eden konuların (araba yarışı vb.) olduğu özel bir etkinlikte bulunuyorsan, muhtemelen çekim tarzını karıştırabilirsin. Fotoğraf makinenizin hızlı çekim moduna alarak bir kaç fotoğraf çekmeyi deneyin. Bu sayede elinizde az da olsa temiz bir kaç fotoğraf çıkacaktır.
- Fotoğraf makinenizi işiniz bittiğinde hızlı çekim modundan çıkarmayı unutmayın.
…
-
Deklanşör hızını ayarlayın.
Normalde çekim yaptığınız hızdan biraz daha yavaş bir deklanşör hızı seçin. 1/30 saniye ile başlayın ve daha yavaş olanlarla oynayın. Işığa ve hızınıza bağlı olarak, 1/60 ile 1/8 arasında bir şey kullanarak sonuçlayabilirsiniz.
- Muhtemelen kamera titremesi bu ayarlarda daha yüksek olacaktır.
…
-
Yeri belirleyin.
Kendinizi konuyla ilgili görüşünüzün herhangi biri tarafından engellenmeyeceği bir yere yerleştirin. Ayrıca çekiminizin arka planını da göz önünde bulundurun. Dikkat çeken şekiller veya renkler varsa, bulanıklaşacak olsa da, dikkat dağıtıcı olabilir. Tek renkli veya düz arka planlar en iyi şekilde sonuç verir.
…
-
Konuyla hareket edin.
Konu yaklaştıkça kameranızla sorunsuz bir şekilde izlersiniz. Eğer fotoğraf makinenizde daha büyük bir lens kullanıyorsanız bu makinede titremeye yol açabilir. Bunun için nesnenin yoluna paralel olarak bir monopod ya da tripod kullanabilirsiniz. Bu size odaklanma konusunda yardımcı olur.
…
-
Otomatik odaklama özelliğinden yararlanın.
Otomatik odak izleme özelliğine sahip bir fotoğraf makineniz varsa, deklanşör düğmesine yarım basarak kameranın size odaklanmasını sağlayabilirsiniz.
- Fotoğraf makineniz yeterince hızlı otomatik odaklamaya sahip değilse, fotoğraf makinesini deklanşörü bıraktığınız noktaya önceden odaklamanız gerekir.
…
-
Deklanşörü bırakın.
Deklanşörü serbest bıraktıktan sonra (makine titremesini azaltmak için olabildiğince yavaşça yapın), çekim tamamlandıktan sonra bile konuyla kaydırma yapmaya devam edin. Bu takip, hareket bulanıklığının, çekimlerinizde baştan sona pürüzsüz olmasını sağlar.
…
-
Deklanşör gecikmesini unutmayın.
Eğer daha eski bir dijital makineniz varsa veya giriş seviyesi bir makine kullanıyorsanız, deklanşör gecikme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Deklanşör gecikmesi, fotoğraf çekerken deklanşöre bastığınız zamanki küçük bir gecikme olduğu zamandır. Deklanşör gecikmesi yaşarsanız, çekimi beklemek için zamanı tahmin etmeyi öğrenmeniz gerekir ve çekimi yaptıktan sonra nesneyi kesinlikle takip etmeye devam etmeniz gerekir.
…
-
Flaş ile çekim yapmayı bilin.
Hareketli nesne çekiminde belli başlı bir kural yoktur. Ayrıca hareketli nesneleri çekerken flaş kullanmak isterseniz, flaş kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Yani flaş, yalnızca konu yeterince yakınsa veya flaşınız bir etki yaratacak kadar güçlü olduğunda işe yarar.
- Bir flaş kullanırsanız, doğru kullanmak için çeşitli ayarları test etmek istersiniz. Bazı durumlarda, muhtemelen flaşınızın gücünü yarım veya üçte bir oranında geri çekmeniz gerekecektir.
İlginizi Çekebilir >> Hediye Paketi Hazırlama Nasıl Yapılır?
Yorum Yap ·