Lastik Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır?
İçeriktekiler
Hiç eskiyen araba lastiklerinizi ne zaman değiştireceğinizi merak ettiniz mi? Lastik değişim zamanı takip etmeyen kişiler için, otomobil lastiklerinin performansı, aracınızın güvenliği, performansı ve verimliliği açısından kritik öneme sahiptir; Ulusal araştırma şirketi NHTSA, yılda 200 ölümün, lastik sorunlarından kaynaklandığını tahmin etmektedir. Çoğu lastik, çalıştığı süre boyunca benzer performans sağlamak için tasarlanmıştır. Ancak, bir noktada çekiş ve frenleme kabiliyetleri açısından performans kaybetmeye başlar. İşte yeni bir lastik seti almak için karar vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu.
Hemen sayfayı aşağı kaydırarak lastik değişim zamanı nasıl anlaşılır resimli anlatım olarak adım adım öğrenin!
[YÖNTEM-1] Lastik Değişim Zamanı Anlamak İçin Adımlar
-
Lastiğin dişlerinin önemini anlayın.
Lastikler aşındığında güvensiz hale gelir ve lastik sırtının (1.6 mm) altına düştüğü zaman lastiğin artık güvende olmadığını bilin.
…
-
Lastik desenlerini inceleyin.
Dünya’da çoğu ülkede satılan tüm lastiklerde bulunan boşluklar arasında bulunan çıktılar “lastik aşınma köprüleri” olarak adlandırılmaktadır. Bunlar, boşluklar arasında oluşan küçük köprülerdir. Lastik yüzeyindeki boşluklara bakın ve bu çıkıntıların lastik boşluklarında olduğunu göreceksiniz. Lastikler aşınmaya başladığında ve tamamen kullanılmaz olduklarında bu köprüler lastik tabanı ile aynı hizada olmaktadır. Bu size lastikler için değişim zamanı geldiğini göstermektedir.
…
-
Demir para kullanarak kontrol edin.
Elinize 1 TL alın ve lastiğin en kalın kısmında ve demir para yan yüzeyi size dönük biçimde yerleştirin.
- Demir para üzerinde Atatürk baş kısmını görüyorsanız lastiklerinizi hemen değiştirin.
- Demir para üzerinde Atatürk saçlarını kısmen görüyorsanız lastik arama vakti geldiğini bilin.
- Atatürk’ü demir para üzerinde göremiyorsanız lastiklerinizi değiştirmenize gerek yok.
…
-
Lastik diş derinliği göstergesi kullanın.
Lastiğinizin diş derğinliğini ölçmek için bir diş derinliği göstergesi veya ölçüm aleti kullanabilirsiniz. Diş derinliği ölçümü aletiniz yoksa, bir otomobil parçası satıcısından satın almak ucuz olmakla birlikte, kullanımı kolaydır.
- İnternet üzerinden kolay bir şekilde diş derinliği ölçümü aletini alabilirsiniz.
…
-
Yasal şartları bilin.
Aşınmış lastikler, güvenliği sağlamak için önemli bir konu olarak mutlaka değiştirilmelidir. Henüz ülkemizde olmasa da ancak bazı dünya ülkelerinde, aşınmış lastiklerin değiştirilmesi için yasal zorunluluk vardır.
- Ölümlü bir kaza yaşanmaması için lastik üzerindeki kullanım yönergelerine uyun.
…
-
Yanak aşınmasına dikkat edin.
Bu, tekerlek hizasını, lastik rotasyon ihtiyacını gösterebilir. Düz olmayan yanak aşınması, arabanızda ciddi hasarlara neden olarak aracınızı servise götürmekle sonuçlanabilir.
- Lastik aşınması beklenenden daha hızlı olursa, yetkili bir lastik servisine giderek, süspansiyonlarınızı kontrol ediniz ve lastik değiştirmeden önce gerektiğinde düzeltiniz. Yanlış hizalama veya aşınmış süspansiyon parçaları lastiğin ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir.
…
-
Yanaklardaki anormal çıkıntıları veya “kabarcıkları” kontrol edin.
Yanaklarda oluşan çıkıntı, lastiğin iç çerçevesinin hasar gördüğü ve çatladığını ve hava basıncının lastiğin esnek dış katmanlarına ulaşmasına izin verdiğini gösterir. Böyle bir hasar büyük bir çukurdan geçerek veya bir kaldırımın üzerinden veya düşük lastik basıncıyla sürülerek olşabilir. Böyle lastik kullanarak yola devam etmek tehlikelidir. Lastiğin yapısal bütünlüğü önemli ölçüde azaltılmış olup, ani bir arıza ya da otoyol hızlarında patlama olasılığı büyük ölçüde artmıştır ve bu da ciddi bir kazaya neden olabilir. Bu durumda lastik durumlarına bakılmaksızın derhal değiştirilmelidir.
…
-
Lastikleri en az 6 yılda bir değiştirin.
Emin değilseniz, ulusal araştırma şirketi NHTSA tarafından önerilen minimum değiştirme süresi kullanımdan bağımsız olarak altı yıldır, lastikler için maksimum kullanım ömrü 10 yıldır. Aracınızla ilgili özel öneriler için kullanım kitabınızı kontrol edin. Ve aracınızın altı yaşından büyük lastikler olduğundan şüpheleniyorsanız, her zaman dikkatli olunuz.
…
-
Direksiyonda oluşan titreşimlere dikkat edin.
Lastikleriniz eşit olmayan bir şekilde aşınmışsa, sürüş halindeyken direksiyon simidinde bir titreşim hissedebilirsiniz. Lastikleriniz muhtemelen yeniden dengelenmelidir. Balans ayarı titreşimi durdurmazsa, muhtemelen lastik hasarlıdır.
…
-
Çatlakları kontrol edin.
Lastiklerinizin her yerinde küçük çatlaklar görüyorsanız, kauçuğun parçalandığı anlamına gelir. Kuru çürüklü lastikler, çelik kayıştan ayrılarak aracın dış kısmına zarar verecek şekilde düşebilir.
İlginizi Çekebilir >> Motosiklet Nasıl Çalıştırılır?
Yorum Yap ·