Otomobil Nasıl Kullanılır?

Araba kullanmayı öğrenmek sanıldığı kadar zor olmayan bir eylemdir aslında. Sadece birkaç temel eğitim ve bilgi ile sizlerde hemen otomobil kullanma konusunda ustalaşmaya başlayabilirsiniz. Bu içerik otomatik araç kullanmayı düşünen insanlar için hazırlanmıştır. Manuel bir araç kullanmayı düşünüyorsanız sistem temel olarak benzerlik göstermektedir. Aşağı kaydırarak otomobil nasıl kullanılır öğrenmeye başlayın.

  1. Otomobil koltuğunu boynunuza göre ayarlayın.

Araç koltuğunu ileri geri ya da aşağı yukarı doğru kaydırarak ayaklarınızın pedal ile temasını sağlayın. Bu işlemi yeni araçlar için otomatik bir buton ile eski araçlar için manuel bir kol yardımıyla kolayca yapabilirsiniz.


  1. Ayaklarınızı pedallara alıştırın.

Otomatik vites araçlar içersinde iki adet temel pedal bulunur. Bunlar sol tarafta bulunan fren pedalı ve sağ tarafta bulunan gaz pedalı olarak yer alır. Fren pedalı aracınızı yavaşlatıp durdururken, gaz pedalı aracınızı hızlandırır.

  • Çoğu insan sol ayağını kullanarak fren pedalını kontrol etse de bu işlem tehlikeli ve teknik olarak yanlıştır. Sağ ayağınızı kullanarak iki pedalı da kontrol edin.

  1. Otomobil aynalarını etkili bir şekilde görmek için ayarlayın.

Aracınız da toplamda üç adet ayna bulunur. Bunlar araç dışında bulunan sağ ve sol aynalar ile içeride bulunan dikiz aynasıdır.

  • Araç içerisindeki dikiz aynası sizin ve araçta bulunan diğer kişiler için çok önemlidir. Tam ayarlama yaparak geriyi rahatça görün.

  1. El freni yerini ve görevini tam olarak bilin.

El freni uç kısmında düğme bulunan uzun bir koldur. El freni yukarı doğru çekildiğinde araç sabit durarak hareket etmez. Düğmeye basarak aşağı doğru bırakıldığında ise araç hareket etmeye başlar. Sürüşe başlamadan önce el freninin çekili olmadığından emin olun.

  • Yeni çıkan araçlarda el freni bir buton ile elektronik hâle gelmiştir.

  1. Vites kolu çalışma mantığını anlayın.

Vites kolu genellikle otomobillerin ön iki koltuğu arasına yerleştirilir. Otomatik vitesli araçlarda otomobil vites kolu üzerindeki (P – R – N – D) ifadeleri ile kontrol edilir.

  • Vites kolu (P) konumunda aracınızı çalıştırırsanız, gaz pedalına ne kadar basarsanız basın araç hareket etmeyecektir.
  • Vites kolu (N) konumunda iken araç vites sistemine bağlı olmadan hareket edecektir.
  • Vites kolu (R) konumunda aracınız çalışır halde ayağınızı fren pedalından çekerseniz araç geriye doğru hareket edecektir.
  • Vites kolu (D) konumunda aracınız çalışır halde ayağınızı fren pedalından çekerseniz araç ileri doğru hareket edecektir.

  1. Temel gösterge paneli ve kontrol sembollerini anlayın.

Bu göstergeler sürücüye araçta ne kadar yakıt kaldığını, aracın kaç km hızla gittiğini, motor suyu sıcaklığını ve araç devir sayısını gösterir.

  • Kilometre göstergesi aracın en önemli göstergesidir bu gösterge ile aracın kaç km hızla gittiğini öğrenebilirsiniz.
  • Devir göstergesi ise gaz pedalı ile doğru orantılı olarak artar ya da azalır. Kadran kırmızıya doğru giderse ivme kaybı azalır.
  • Yakıt göstergesi (E – F) ile gösterilir. (E) yakıt deposunun boş olduğunu (F) ise dolu olduğunu gösterir. Yeni çıkan otomobillerde ise bu gösterge yerini dijital bir ekrana bırakmıştır.
  • Motor sıcaklığı göstergesi ise genellikle çoğu otomobillerde (H) sıcak ve (C) soğuk olarak belirlenir. Kadran tam orta noktada durmalıdır.

  1. Tüm kontrolleri yaptığında emniyet kemerini tak.

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de emniyet kemeri takmadan araç kullanmak suçtur. Emniyet kemeri bir kazaya karışmanız halinde ciddi bir yaralanmadan ve ölümden sizi korur.


  1. Aracınızı daima frene basılı tutarak çalıştırın.

Kontağı çevirdiğinizde ayağınız fren pedalı üzerinde değilse araç ile doğru hareket edecektir. Ayağınız fren pedalı üzerindeyken çalıştırdığınız da hareket etmeye hazırsınız demektir.


  1. Kontağı çevirin ve el frenini aşağı indirin.

Kontak genellikle direksiyonun sağ tarafında bulunur. Kontağı ateşleme konumuna getirerek saat yönünde çevirin. Bazı yeni otomobillerde start stop özelliği olduğu için bu işlem bir buton üzerinden basitçe yapılmaktadır.


  1. Tamamen hazır olduğunuzda  vitesi sürüş konumuna getirin.

Vites üzerinde bulunan 5 numaralı maddede belirtilen konumlardan (D) konumuna getirin ve ayağınızı fren pedalından çekin. Araç ileri hareket etmeye başlayacaktır. Ayağınızı gaz pedalına yavaşça basarak aracın hızlanmasını sağlayın. Hız sınırlarına uymayı unutmayın.


Bununla ilgili nasıList'ler

Yorum Yap ·

[ratemypost]
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail