Mısır Viskisi Nasıl Yapılır?

Ev yapımı mısır viskisi denemek isterseniz bu içerğimiz tam sizlik. Birkaç temel araç gereçle kolayca evde mısır viskisi yapabilirsiniz. Size sadece biraz çaba ve zaman ayırmak kalıyor. Aşağı kaydırarak mısır viskisi nasıl yapılır adım adım öğrenin. İşte mısır viskisi nasıl yapılır.

Gerekli Malzemeler

  • 19 litre su
  • 3,85 kg ezilmiş mısır (Paketlerde lapa mısır olarak geçer)
  • 0,7 kg malt arpa
  • 1 çorba kaşığı (14 g) kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 bardak (120 ml) ılık su (Maya için)

  1. Mısır viskisi nasıl yapılır ilk adım; Büyük bir tencere kullanarak suyu ısıtın.

Ocak veya soba üzerine koyacağınız büyük bir tencere (30 litre alacak şekilde) içerisine yaklaşık 19 litre su doldurun ve tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını açarak 70 dereceye kadar kaynatıp ocağın altını kapatın.

  • Mısır püresi ve damıtma işlemi boyunca bir bira termometresi kullanın.

  1. Ezilmiş mısırı karışıtın.

Tencerenin kapağını kaldırın ve tencere içerisine 3,85 kg olan ezilmiş mısırı dökün. Bir kronometre veya zamanlayıcı ayarlayıp, uzun saplı bir kaşık ile 3 – 5 dakika boyunca karıştırın.

 


  1. Mısırı karıştırarak sıcaklığı kontrol edin.

Zamanlayıcı tamamlanınca tekrar 5 dakika daha ayarlayın. Sürekli karıştırmak yerine zamanlayıcı çaldığında 5 – 10 saniye karıştırmanız yeterli olacaktır. Sıcaklık 37 derece oluncaya kadar karıştırmaya devam edin.

  • Bu aşamada yavaş yavaş mısır jel bir yapıya bürünecektir. Bunun nedeni ezilmiş mısır içerisinde bulunan nişastanın serbest kalarak karışımın kalınlaşmasıdır.

  1. Malt arpayı ekleyip karıştırın.

Termometreyi kapatın ve 0.7 kg kırılmış malt arpayı tencereye ilave edin. 1 – 2 dakika boyunca sürekli olarak karıştırın. Kapağı kapatın. Arpa tencereye eklenip karıştırıldıktan sonra mısır ezmesi incelmeye başlayacaktır.

  • Malt arpa kullanırken, nişastalı arpa kullanmak önemlidir. Çünkü nişastalı arpa içerisinde bulunan nişastayı şekere çevirecektir ve mısırı fermente etmeniz için o şekere ihtiyaç var.

  1. 90 dakika boyunca bekleyin.

Tencere içerisine son olarak katılan arpa nişastayı şekere çevirmek için sizden yaklaşık olarak bu süre zarfını istemektedir. Bu aşamada karıştırmanıza ve sıcaklığı kontrol etmenize gerek olmadığını hatırlatalım.


  1. Kuru mayayı ayarlayın.

Tencere içerisindeki karışım için beklerken boş durmayın. Bir yandan da 1 çorba kaşığı(14 g) kuru mayayı bir bardak içerisinde bulunan ılık su üzerine dökün. Suyun sıcaklığı 43 derece olmalıdır. 1 çay kaşığı şeker ilave ederek maya ve şeker suda çözülene kadar bekleyin.

  • Kuru maya fermantasyonu daha aktif hâle getirerek fermantasyonu hemen başlatacaktır.

  1. Tencere içerisindeki sıcaklığı kontrol ederek soğuduğundan emin olun.

90 dakika tamamlandıktan sonra tencere içerisindeki sıcaklığı termometre ile kontrol ederek soğuduğundan emin olun. Kuru mayayı tencereye eklemeden önce tencere içerisindeki sıcaklık 20 derece olmalıdır.


  1. Tenceredeki mısır ezmesini süzün.

Tencere yanına temiz bir kova koyarak üzerine ince bir süzgeç ya da tülbent geçirin. Yavaş bir şekilde tencere içindeki mısır püresini süzgeç üzerinde dökün. Sıvı kısım kova içerisine geçer ve süzgeç katı kısmı ayırır. Burada ayrılan katı kısmı atabilirsiniz.

  • Eğer süzgeç yerine tülbent kullanarak süzme işlemini yaptıysanız, tülbenti toparlayıp sıkarak içerisinde kalan sıvıyı da kova içerisine süzebilirsiniz.

  1. Süzülen sıvıyı hava ile etkileşime geçirin.

Kova içerisindeki ortaya çıkan sıvıyı bir başka kova daha kullanarak hava ile etkileşime geçirin. İki kova arasında aktarım yaparak sıvı üzerinde oluşan kabarcıkları görebilirsiniz.

  • Muhtemelen bu aşamayı 10 – 15 kez tekrarlamanız gerekecektir.

  1. Ortaya çıkan karışımın ölçümünü yapın.

Sterilize halde olan bir deney tüpü içerisine tencere bulunan karışımdan doldurun. Temiz bir hidrometreyi deney tüpü içerisine bırakarak çalkalayın. Hidrometre yüzer halde bir noktaya yerleşecektir. Sıvının üst kısmı hidrometre seviyesine ulaştığını gördüğünüzde özgül ağırlık okumasını not alın.


  1. Maya karışımını tencere içerisinde bulunan karışıma ekleyin.

Daha önce hazırladığımız su – kuru maya – şeker karışımını tencere içerisine dökün. Bu işleme yıkama işlemi de denir. Yıkama işlemini hızlandırmak için bir cam şişe ve huni kullanarak tencere içerisindeki karışımı cam şişeye boşaltın.

  • Huninin temiz olmasına özen gösterin. Böylelikle bakterilerden korunmuş olursunuz.
  • 24,6 litrelik bir cam şişe kullanabilirsiniz.

  1. Cam şişenin hava almaması için bir tıpa aracılığı ile kapatın.

Cam şişenin kilidini yarıya kadar suyla doldurup iterek kapatın. (Tıpa kauçuk ya da mantardan oluşmalıdır)


  1. En az bir hafta boyunca yıkama cam kabında bekletin.

Cam şişe içerisinde devam ettiğiniz yıkama işlemini 3 haftaya kadar uzatabilirsiniz. Bu esnada köpürme gözlemleyeceksiniz. Cam şişeye köpürme durana kadar dokunmayın. Fermantasyon sırasında cam şişeyi yıkama ya da taşıma işlemi yapmayın.


  1. Bir boru aracılığıyla cam şişe içerisini aktarın.

Cam şişe içerisini köpürme tamamen durduğunda temiz bir tencere içerisine bir boru aracılığıyla aktarın. Böylece tortu ya da katı maddeler cam şişe tabanında kalacaktır. Cam şişe içindeki tortuları çöpe dökerek içini yıkayın.

  • Eğer cam şişe içerisini tencereye aktarırken boru kullanmak istemiyorsanız bir tülbent aracılığıyla da bu işi yapabilirsiniz.

  1. Tencere içerisine aldığınız sıvıyı 30 – 60 dakika ısıtın.

Tencere içindeki sıvıyı ocak üzerine koyarak ocak ayarlarından yavaş yavaş ısısını arttırarak 30 – 60 dakika arasında ısıtarak kaynamayı gözlemleyin.

  • Tencereyi yüksek ısıda ısıtmaktan kaçının. Eğer yüksek sıcaklıklarda ısıtırsanız tencere içindeki sıvının yanmasına neden olursunuz.

  1. Sıcaklığı kontrol ederek kondansörü açın.

Yıkama sıcaklığını izleyin ve 50 – 60 derece olduğunda kondansörü açın. Kondenser borusundan sıvı damlamasını gözlemyecekseniz.


  1. İlk çıkan sıvıyı kullanmadan dökün.

Mısır viskisi şuan damıtılıyor, ancak mayalanan ve ilk dökülen sıvı halâ içilebilir değil. Kondenser borusundan ilk dökülen yaklaşık 1/4 su bardağı sıvıyı içmeyin ve dökün.

  • İlk çıkan sıvı yüksek miktarda metanol ve uçucu bileşenlere sahiptir.

  1. Mısır viskisi yapımında şimdi şişeye alın.

İlk çıkan sıvıyı döktükten sonra sıra geldi mısır viskisi nasıl yapılır denildiğinde en önemli olan kullanacağınız mısır viskisini şişeye almaya. 2 adet 500 ml’lik cam şişe kullanarak mısır viskisini cam şişe içine alın.

  • Bu esnada sıcaklığı kontrol etmeye devam edin. Sıcaklık 80 – 85 derece arasında olmalıdır.

  1. Cam şişe üzerinde oluşan katmanı dökün.

Sıcaklık 96 dereceye ulaştığında artık cam şişeye mısır viskisini almayı durdurun ve cam şişe üzerinde oluşan katmanı dökün.

  • Cam şişe üzerindeki yağ katmanını dökmediğiniz takdirde viskinin tadı bozulabilir.

mısır viskisi nasıl yapılır - 20

  1. Su kullanarak mısır viskisini seyreltin.

Diğer viski çeşitlerinden farklı olarak mısır viskisinin tadının çıkması için yıllanması gerekir. Eğer mısır viskisini hemen içmek isterseniz yumuşatmak içi sulandırın.

  • Daha hoş aromalı bir viski istiyorsanız mutlaka mısır viskisini yıllandırmayı düşünün.


Bununla ilgili nasıList'ler

Yorum Yap ·

[ratemypost]
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail