Sakatlanmalarda Sargı Bezi Nasıl Sarılır? Bezler Ne Kadar Süre Kullanılmalı? 

Sakatlanma ya da yaralanmalarda, sargı bezi uygulaması ilk müdahale adımlarından biridir. Zedelenen ya da yaralanan bölgeye pansuman yapılmasının ardından, bölgenin hareket etmemesi için uygulanan sargı bezi, farklı en ölçülerine sahip olabilir. Bununla birlikte sargı bezinin doğru şekilde sarılması çok önemli. Bunun nedeni, çok fazla sıkı sarılan sargı bezleri ciddi sorunlara yol açabilir. Buna ek olarak, sargının durma süresi de kritiktir. Sargı bezi, olması gerekenden fazla süre durduğunda çeşitli yaralar meydana gelebilir. Sakatlanma durumlarında sargı bezi nasıl sarılır ve bez ne kadar uzun süre tutulmalı gibi önemli bilgilere bu yazıda yer verildi.

Sargı bezini doğru sarma tekniği nasıldır?

Sargı bezi sarılmasında, ideal bir uygulama yöntemi önemlidir. Sargının çok sıkı sarılması kangren gibi durumlara yol açabilir. Çok sıkı sarılmış bir sargıda ağrının birdenbire kesilmesi, kangrenin sinyali olabilir. Bunun nedeni, sıkı sarma işleminin bölgedeki sinirleri etkilemesidir. Kan dolaşımının devam etmesi adına sarılan bölgede çok sıkı bir sarma önerilmez ve tehlikelidir. Sargı, ne çok gevşek sarılmalı, ne de çok sıkı olmalıdır. Gevşek bir şekilde sarılan sargı bezi, ilgili bölgeyi sabitlemeyebilir. Bu da istenen sonucu vermez. Çok sıkı sarılan sargı bezi ise, kan dolaşımını engelleyerek daha ciddi sorunlar yaratır. Kol ve bacak sakatlanmalarında, sargı bezi normal bir seviyede sarılmalıdır.

Eklem yerlerine dikkat edilmeli

Sargı beziyle, sakatlanan bölgeye işlem yapma sürecinde dikkat edilmesi gereken konulardan biri de eklem gibi hareketli bölgelere engel olmayacak bir uygulama yapılmasıdır. Eklem yerlerine denk gelen sargılar hareket kabiliyetini kısıtlayacağı için iyi bir sonuç vermez. Sakatlanmanın ardından, hastalara sargı uygulamasında, sakatlanmış kişinin durumu hafifse ayakta sargı yapılabilir. Durum daha ciddi bir seviyedeyse, hastayı yatırarak sargı yapmak daha mantıklıdır. Vücudun farklı bölgelerinde anatomik yapı farklı olduğu için, tekerlek sargı, burgu sargı ve çapraz sagılar tercih edilebilir. Kol, el ve parmak sargılarında hem uygulama, hem de sargının çıkarılması süreci titiz bir şekilde yapılmalı ve hastayı zorlamamasına dikkat edilmelidir. 

Sargı bezi ne kadar süre kullanılmalı?

Sargı ya da bandaj gibi araçların kullanım süresi, kişiye göre değişebilmektedir. Sargıların kullanımında, en önemli konu hastanın iyileşmesi ve kendini iyi hissetmesidir. Hasta, sakat bölgenin sabit bir şekilde korunduğu sürecin ardından gün geçtikçe daha iyiye gidecektir. Sargının çıkarılması içinse acele edilmemelidir. 

Gereğinden fazla duran sargılar yaralara neden olabilir, olması gerekenden önce çıkarılan sargılar ise iyileşme sürecine zarar verebilir. Bu nedenle sargı bezi ne kadar süre durmalı sorusunun yanıtı vakaya göre değişebilir. Ciddi sakatlanmalarda, doktorun önerdiği süre içinde sargı mutlaka durmalıdır. Kavrama, baskı ve düzeltme amacı ile kullanılan sargı ve bandajların doğru uygulaması, ilgili bölgenin oksijen almasını ve daha hızlı iyileşmesini sağlar. Aksi durumda ise yara oluşumu söz konusu olacaktır. 


Bununla ilgili nasıList'ler

Yorum Yap ·

[ratemypost]
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail