Balkan Rüyası Sırbistan Nasıl Gezilir?

Balkanların en güzel ülkelerinden Sırbistan, uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında kalmış köklü bir ülke. Şu anda Avrupa ülkesi kabul edilen Sırbistan Avrupa’nın en küçük ülkeleri arasında. Yaz aylarında kültürel turizmin aranan adresi olmasının yanı sıra kayak sporu için de birebir. Ayrıca şifalı mineralli sular, volkanik çamurlar, kaplıca ve hamamlarıyla termal şifa turizmi için de tercih edilen bir tatil destinasyonu. Denize kıyısı bulunan bir ülke olmadığı ve Karasal iklim görüldüğü için kış turizmi için yönelebileceğiniz gibi doğa ve macera odaklı bir tatil arayanlar mutlaka ilkbahar aylarında ziyaret etmeli.

Sırbistan’a nasıl gidilir?

Sırbistan’a başta havayolu taşımacılığı olmak üzere, otobüs, tren ve şahsi araçla ulaşım mümkün.

Uçak ile seyahat seçenekleri

Uçakla seyahat etmek isterseniz başkent Belgrad’da bulunan Nikola Tesla Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Ülkemizden İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan direkt uçuşlarla 1 saat süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz. THY, Pegasus Hava Yolları, Air Serbia gibi hizmet veren firmalardan uçak bileti alabilirsiniz.

İstanbul kalkışlı direkt uçuşlarda Sırbistan uçak bileti fiyatı ortalama olarak 8.966,99 TL-23.865,99 TL arasında değişiyor.

Otobüs ile ulaşım seçenekleri

İstanbul’dan otobüsle Sırbistan’a yolculuk etmek için 958 kilometrelik bir mesafede 10 saat seyahat etmeniz gerekiyor. Belgrad varışlı otobüs seferleriyle Bulgaristan üzerinden geçerek Sırbistan’a varmak mümkün. Dolayısıyla Bulgaristan’dan transit vize almanız şart oluyor.

Tren ile ulaşım seçenekleri

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın seferleriyle de Sırbistan’a trenle keyifli bir yolculuk yapmayı da tercih edebilirsiniz. Nostaljik ve seyir keyfi yüksek bir yolculukla Bosfor Express tren hattını kullanabilirsiniz. Tren güzergahında İstanbul, Kapıkule, Sofya ve Belgrad bulunduğu için yine Bulgaristan transit vizesi almanız gerekir.

Araç kiralama seçenekleri

Kendi aracınızla karayolu üzerinden de Sırbistan’a ulaşabilirsiniz. Eğer şahsi aracınız bulunmuyorsa araç kiralamayı da düşünebilirsiniz. Fakat Sırbistan’a 10 saat sürecek 958 kilometrelik bir hatta direksiyon başında seyahat etmek zorlu olabilir. Öte yandan Bulgaristan üzerinden geçeceğiniz için yine transit vize almak durumundasınız.

Sırbistan vize istiyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına hangi pasaport türüne bakılmaksızın 90 günü aşmamak kaydıyla Sırbistan’a vize almadan girme hakkı tanınıyor.

Ülkeye giriş için aranan şartlar şu şekilde: minimum 6 ay geçerli pasaport, kimlik, otel ve ulaşım bilgisi içeren rezervasyon belgeleri.

Sırbistan’da konaklama nasıl?

Sırbistan’da çeşitli konaklama imkanları bulabilirsiniz. Bu seçenekler arasında tercihinizi belirleyecek olan şey büyük çoğunlukla bütçeniz ve şehri ziyaret amacınız. Kültür turizmi ve macera severler sadece uyku saatlerinde odalarına uğrayacakları ve konaklamaya harcayacakları bütçeyi diğer masraflarınıza katmak isterseniz hostel ya da daha uygun apart ve butik otellere yönelebilirsiniz.

Hangi bölgede konaklamalı?

Belgrad, Novi Sad ve Niş gibi merkezi ve turistik destinasyonlara yakın bölgelerde konaklamayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede ulaşım konusunda da güçlük çekmemiş olursunuz.

Sırbistan’da gezilecek yerler

Başkent Belgrad’da görülmesi gereken yerler

Başkent Belgrad’da bulunan ve şehrin simgesi haline gelmiş Belgrad Kalesini ziyaret edebilirsiniz. Bilim dünyasının dahi isimlerinden biri olan Sırp asıllı Nikola Tesla’nın müzesini de 2024 itibarıyla 3 Euro karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Doğa severler için de Belgrad İncisi diye anılan Kalemegdan Parkı eşsiz bir deneyim sunuyor. Tuna Nehri ile Sava Gölü arasında kalan parkın sınırlarında hayvanat bahçesi, lunapark ve gölet bulunuyor. Kültür turizmi meraklıları ise Belgrad Cumhuriyet Meydanı‘ndaki Sırbistan Ulusal Müzesi‘ni 300 RSD karşılığında ziyaret edebilirler. Haftanın 6 günü 10.00-17.00 arasında hizmet veren müzede Cezanne, Van Gogh, Klimt, Monet gibi büyük sanatçıların eserleri sergileniyor.

Novi Sad: tarihi ve kültürel zenginlikler

Petrovaradin Kalesi, Novi Sad sınırları içinde yer alan dünyaca ünlü bir kaledir. Kalenin yakınlarında Exit Müzik Festivali düzenleniyor. 2200 senelik bir yapı  olan Petrovaradin Kalesi Tuna Nehri kıyısında konumlanıyor.

Şehrin bir diğer önemli yapısı da Novi şehrinin simgesi olan Novi Sad Sinagog’u. Sinagog 900 kişinin ibadet edebileceği bir dini yapı. Mimarisi şehrin kültürel ve tarihi yapısını yansıtan sinagog Macar mimar Lipot Baumhorn’dur.

Niş: Roma döneminden kalma tarihi yerler

18. yüzyıldan günümüze ulaşmayı başarabilmiş Niş Kalesi, adından da anlaşıldığı üzere Niş şehrinde yer alıyor. Bir zamanlar kule olarak da kullanılan kalenin içerisinde hamam da yer alıyor. Şehirdeki bir diğer önemli duraksa İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma Nazi Toplama Kampı Crveni Krst . Bu kamp da ziyaret ettiğinizde etkisinden kolay kolay çıkamayacağınız müzelerden. 150 RSD karşılığında ziyaret edebileceğiniz müze bugün halen en sağlamak kamplar arasında gösteriliyor.

Tara Milli Parkı: doğa ve macera severler için

Doğa severler ve macera sporlarına meraklılar için Drina Nehri’ne komşu olan Tara Ulusal Parkı rafting benzeri su sporları için biçilmiş kaftan. Nehirde tekne turu da yapabileceğiniz parkta bisiklet turuna çıkabilir ve kuş gözlemi yapabilirsiniz.

Manastırlar: Sırbistan’ın kültürel mirası

Görkemli kule ve surlarıyla dikkat çeken Manasija Manastırı‘nda 11 kule bulunuyor. Kesin olarak bilinmese de 1400’lü senelere dayanan manastırda hem Bizans hem de Osmanlı mimarisinin etkisi görülebiliyor.

Sırbistan çoğu balkan ülkesi gibi manastır cenneti desek yanlış olmaz. Frusko Gora Ulusal Parkı sınırlarında 17 manastır bulunuyor. Hem ulusal parkı keşfe çıkabilir hem de manastırları ve şarap atölyelerini keşfe çıkabilirsiniz.

Sırbistan’da ne yenir?

Geleneksel Sırp mutfağının balkan kültürünü yansıtan eşsiz yiyecek içecek ve tatlılarını denemeden dönmeyin. Kaymak, yumurta ve ekmek kırıntıları ile hazırlanan sosa bulanan dana bifteğin kızgın yağda kızartılması ile hazırlanan ve şinitzeli andıran bir yemek olan Karadordeva, tadmanızı önerdiğimiz lezzetlerin başında geliyor.

Yoğun salçalı bir sos ile hazırlanan bir et yahnisi olan Gulaç, Sırbistan başta olmak üzere tüm balkan ülkelerinde meşhurdur. Belgrad kıyısındaki nehirden çıkan taze sazan balığı ve Sırp pilavının buluşması Saran sa srpskim pilovom ve tatlı bir bitiş için ise oldukça kabarık olan içi ve üzeri krema kaplı bir kek olan Krempita önerilerimiz arasında.İçecek olarak ise mutlaka erik rakısı olan Sljivovica ve erik, üzüm, nane aromalı brendi olan Rakija’yı deneyebilirsiniz.

Sırbistan’dan hediyelik olarak ne alınır?

Balkan ülkelerinin çoğunda rastlayabileceğiniz üzere el işçiliği ve sanatlarıyla dikkat çeken Sırbistan’dan dönerek yakınlarınıza ve sevdiklerinize el örmesi kazaklar, ahşap eşyalar ve Poanak denilen ayakkabılardan alabilirsiniz. Ayrıca ülkenin meşhur içkisi olan erik konyağı Rakija da güzel bir hediye olabilir.

Pazarlar ve alışveriş bölgeleri

Nerede alışveriş yapmalıyım diye soranlara ise Knez Mihailova Caddesi’nin, Usche Alışveriş Merkezi’ni öneririz. Daha otantik bir pazar yeri arayışındaysanız da Terranova Alışveriş Köşkü ve Niş, Novi Sad gibi tarihi şehirlerde yer alan yerel pazarları da keşfe çıkmanızı öneririz.

Sırbistan’daki önemli gün ve festivaller

Ülkenin yerel ve ulusal festivallerini ve önemli tarihlerini önceden bilerek tatilinizi bu tarihlere göre ayarlayabilirsiniz. Böylece hem daha renkli hem de aktivite dolu bir tatil deneyimi elde edebilirsiniz. Sırbistan’ın önemli festival ve bayramlarından bazıları: BELEF Yaz Festivali, Cinema City Film Festivali, EXIT Müzik Festivali, Belgrad Bira Festivali, Belgrad Müzik Festivali’dir.

Yeni yıl haricinde 7 Ocak’ta Ortodoks Noeli, 15-17 Şubat Sırbistan Ulusal Bayramı, 10 Nisan Kutsal Cuma, 12-13 Nisan tarihlerinde paskalya kutlanır. 11 Kasım’da da Sırbistan Kurtuluş Bayramı kutlanıyor. Bu tarihlerde çoğu mekan ve müze hizmet vermeyebileceği gibi belirli saatlerde kapalı olabilir.

Dil ve iletişim

Sırbistan’ın yerel dili Sırpça’dır. Fakat sınır komşusu olan Romanya ve Macaristan dili de ülkede yaygın. Öte yandan turistler zorluk çekmeden İngilizce de iletişim kurabilirler.

Para birimi ve ekonomi

Sırbistan’da para birimi olarak Sırp Dinarı kullanılıyor. RSD olarak kısaltılan para birimi balkan ülkeleri arasında oldukça yüksek değere sahip. 2024 Şubat ayı itibarıyla 1 Sırp Dinarı 0,28 TL.


Bununla ilgili nasıList'ler

Yorum Yap ·

[ratemypost]
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail